-
Kesin Kayıt işlemlerine ilişkin tüm duyurular ve bilgilendirmeler Üniversitemiz resmi web sayfalarında yapılacak olup bunun dışında yapılan bilgilendirme ve paylaşımlara itibar edilmemesi gerekmektedir.
-
Adaylarla yapılacak yazışma ve bildirimlerde e-posta adresi kullanılacak olup mail adresinizin kullandığınız, güncel ve doğru olması adayın sorumluluğundadır. Mail adresine yapılan bildirimler tebliğ hükmündedir.
-
On sekiz yaşından küçük olanların kayıtları anne ve baba rızasını belgeleyen T.C. Noterlerinden veya Büyük Elçilik Konsolosluklardan alınmış muvafakatname ile yapılır.
-
Kesin kayıtlar, çevrim içi veya şahsî başvuru yoluyla yapılabilir. Vekalet ile kayıt yapılmamaktadır. Kayıt hakkı kazanan adayların kesin kayıtları, Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından yapılır.
-
Adayların kesin kayıtlarını şahsen yapmaları gerekmektedir. Kesin kayıt yaptırmak için adayların, Türkiye’de yasal kalış hakkına sahip olmaları ve bu durumlarını belgelerle ibraz etmeleri zorunludur. Türkiye’ye giriş ve kalışlarına ilişkin bilgi ve belgeler üzerinden yapılacak kontroller sonucunda, yasal kalış hakkı olmadığı veya yasal kalış süresi ihlali içerisinde bulunduğu tespit edilen adayların kayıtları yapılmaz, bu adayların kaydı yapılmış olsa dahi Üniversite ile ilişiği kesilir. Bu durumdaki adaylara ücret iadesi yapılmaz.
-
Uluslararası öğrenci kapsamında önlisans ve lisans programlarına kayıt yaptıran öğrencilerin sağlık giderleri, öğrenciler tarafından yaptırılacak Sağlık Sigortası ile karşılanır.
-
Başvuru şartlarını sağlamadan, yanıltıcı veya eksik beyanda bulunarak başvuru yapan adayın tercihlerinden birine yerleştirilmesi veya kayıt yaptırmış olması, öğrenciliğinin devamı konusunda kazanılmış bir hak teşkil etmez. Başvuru ve kesin kayıt koşullarına uymadığı, eksik, hatalı, yanıltıcı bilgi ve belgelerle başvuru yaptığı tespit edilen öğrencilerin kesin kayıt işlemleri yapılmaz, bu öğrencilerin kayıt işlemleri tamamlanmış olsa dahi Üniversite ile ilişiği kesilir.
-
İlan edilen kayıt tarihleri içinde kayıt yaptırmayan adaylar, kesin kayıt haklarından feragat etmiş sayılırlar.
-
Zorunlu yabancı dil yeterlilik ve düzey belirleme sınavı ile hazırlık sınıfı eğitimi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Yabancı Dil Eğitim- Öğretimi Yönergesi hükümlerine göre yapılır.
-
Kayıt hakkı kazanan öğrencilerin maddi imkânlarının ülkemizde yükseköğretimlerini sürdürmeye yeterli olduğuna dair, Üniversitemiz tarafından hazırlanan, Uluslararası Öğrenci Kayıt, Taahhüt ve Evrak Teslim Formu içerisindeki “Öğrenci Beyan, Kabul ve Maddi Yeterlilik Taahhütnamesi” kısmını imzalamaları zorunludur.
-
Geçici mezuniyet belgesi ile kesin kaydını yaptıran öğrenciler, kayıtlandıkları eğitim- öğretim yılının akademik takvimindeki bahar yarıyılı başlangıcının bir ay öncesine kadar lise diplomasını teslim etmek zorundadırlar. Belirtilen süre içerisinde belgeyi teslim etmeyen öğrencilerin kayıtları, kendilerine herhangi bir bildirim yapılmaksızın, öğrencisi oldukları birimin yönetim kurulu kararıyla silinir.
-
“Mezun olabilir.” belgesi ile kayıt yaptıracak öğrenciler, Yükseköğretim Kurulu’nun belirttiği tarihe kadar belgelerini teslim etmek zorundadırlar. Belirtilen süre içerisinde belge teslimi yapmayan öğrencilerin kayıtları, kendilerine herhangi bir bildirim yapılmaksızın, öğrencisi oldukları birimin yönetim kurulu kararıyla silinir.
-
Genel kurallar ve Yönerge işleyişinin dışında öngörülmeyen durumların açığa çıkması durumunda ya da yerleştirmelere itiraz olması hâlinde öğrencinin durumu Uluslararası Öğrenci Kabul Komisyonunda karara bağlanır.
-
Üniversiteye kabul edilen ve kesin kaydını yaptıran öğrencilerin kayıt için ödemiş oldukları öğrenim ücretleri geri ödenmez.
-
Uluslararası öğrenci statüsünde ön lisans ve lisans programlarına kayıt yaptıran ve öğrenimi sırasında T.C. uyruğuna geçen öğrenci, uluslararası öğrenci için belirlenen katkı payını yatırmak suretiyle öğrenimine devam eder.
-
İki yıl üst üste ders seçimi yapmayan, ücret ödemeyen veya öğrenime devam etmeyen uluslararası öğrencilerin kayıtları, kendilerine herhangi bir bildirim yapılmaksızın, öğrencisi oldukları birimin yönetim kurulu kararıyla silinir.
-
Öğrencilerin Türkçe yeterlilik seviyelerinin belirlenmesinde, OMÜTÖMER’den alınacak sertifikalar kabul edilecektir. Ayrıca diğer kurum ve kuruluşlardan alınan Türkçe yeterlilik sertifikaların geçerlilik değerlendirilmesi, OMÜTÖMER tarafından yapılır. Verilen karar, sertifika üzerine uygunluk ibaresi belirtilerek Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı’na bildirilir. Türkçe hazırlık eğitimi, sınavları, yeterlilik seviyeleri ve diğer hususlar, OMÜTÖMER Yönetmeliği/Yönergesi hükümlerine göre yapılır.
-
Aşağıdaki koşulları sağlayan kapsamındaki öğrencilerden Türkçe yeterliklerine ilişkin belge talebinde bulunulmaz ve Türkçe yeterlilik düzeyleri kayıt yaptıracakları programlara başlayabilmeleri için yeterli kabul edilir.
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olanlar,
- Çifte vatandaş olup uyruğundan biri Türkiye Cumhuriyeti olanlar,
-
Ortaöğrenimini yurt içinde Millî Eğitim Bakanlığına bağlı Türk liselerinde tamamlayanlar,
- Ortaöğrenimini yurt dışında Millî Eğitim Bakanlığı nezdinde açılmış Türk okullarında tamamlayanlar,
- Ortaöğrenimini Millî Eğitim Bakanlığı açık öğretim lisesi yurt dışı programlarında tamamlayanlar,
- Türkiye’de bulunan Üniversitelerin önlisans veya lisans diplomasına sahip olanlar,
- Doğumla Türk vatandaşı olup İçişleri Bakanlığı’ndan izinle Türk vatandaşlığından ayrılma belgesi veya Mavi Kart sahibi olanlar,
- Öğretim dili tamamen yabancı bir dil olan önlisans ve lisans programlarına kabul edilen uluslararası öğrenciler.
-
Türkçe yeterlilik sertifikası C1 düzeyinde olmayan öğrenciler:
- Türkçe düzeylerini geliştirmek üzere kayıt oldukları eğitim-öğretim yılı başlangıcından itibaren 4 (dört) yarıyıl izinli kabul edilir. Bu süre sonunda veya içerisinde Türkçe yeterlilik sertifikası teslim eden öğrenciler, takip eden yarıyılda öğrenimlerine başlarlar.
- Millî Eğitim Bakanlığı tarafından onaylı Türkçe dil kurs merkezleri ya da devlet üniversitelerinin Türkçe öğrenme merkezlerine kayıt olduklarına dair belge getirenler, Üniversite dışında hazırlık okuyan öğrenci olarak kabul edilirler. OMÜTÖMER’e veya uygun görülen kurumlardan birine kayıt yaptırmayan öğrenciler pasif kabul edilir ve öğrenci belgesi alamazlar.
- Dört yarıyıl sonunda (Sertifika son teslim tarihi her yıl Üniversite tarafından belirlenen genel akademik takvimdeki derslerin bitiş tarihidir.) geçerli bir sertifika teslimi yapılmaması hâlinde, kendilerine herhangi bir bildirim yapılmaksızın, öğrencisi oldukları birimin yönetim kurulu kararıyla kayıtları silinir.